Berit Therkelsen

Berit Therkelsen

RÅDGIVNING OG VEJLEDNING OM HJERETRÆTHED OG ENERGIFORVALTNING

Jeg tilbyder specialiseret rådgivning og vejledning til dig, der oplever hjernetræthed som følge af sygdom. Mit mål er at skabe en dybere forståelse af hjernetræthed og de udfordringer, det kan medføre i din hverdag. Gennem konkret vejledning hjælper jeg dig med at forvalte din energi mere hensigtsmæssigt, så du kan opnå større trivsel og succes i aktiviteter, der er meningsfulde for dig.

Hjernetræthed opstår, når hjernen bliver overstimuleret, hvilket den gør markant hurtigere hos personer med visse diagnoser end hos raske personer. Det gælder bl.a.

  • Hjernerystelse
  • En blodprop eller blødning i hjernen
  • Kræft
  • Stress
  • Hjertesvigt
  • Autoimmune sygdomme
  • ADHD

… eller andre kroniske sygdomme med påvirkning af hjernen eksempelvis sklerose, COVID-19 eller kroniske smerter

De primære symptomer på hjernetræthed kan beskrives som hurtigt tab af mental energi, koncentrations- og opmærksomhedsproblemer, varierende træthed og lang restitutionstid

De sekundære symptomer på hjernetræthed kan bl.a. komme til udtryk som hukommelsesproblemer, øget irritabilitet, lyd- og lysfølsomhed, hovedpine, træg tankegang, øget stressfølsomhed, svært ved at tage initiativ, gråd labilitet og søvnproblemer

MIT FORLØB ER DIT FORLØB

Jeg tager udgangspunkt i netop din situation, dine symptomer og dine begrænsninger, men ikke mindst dine ressourcer. Disse kan være en stor hjælp til at genoptage dine vante aktiviteter, interesser og arbejdsopgaver og dermed vende tilbage til en for dig velkendt hverdag.

Konsultationerne foregår primært via samtale/dialog samt hjemmearbejde, hvor du skal registrere dit energiniveau i forbindelse med aktivitetsudførelse. Registreringerne benyttes som grundlag for en individuel og meget konkret rådgivning om dine daglige aktiviteter og vaner

Mit mål er at hjælpe dig til at opnå egen mestring af din hjernetræthed, så du kan forbedre din aktivitetsudførelse og få succes med de mål, du sætter dig. Sammen skaber vi fundamentet for en bedre hverdag, hvor du kan tro på din egen evne til at håndtere udfordringerne.
Interventionerne foregår primært i min klinik, men kan også forgå hjemmet hos dig eller virtuelt.

HOLDTRÆNING

Vurderes der behov for det kan der suppleres med holdtræning hos ut.  Her tilbyder jeg to forskellige typer af holdtræning som begge har til formål at optimere dit mentale overskud og skabe balance i dit nervesystem.

RESTORATIV SANSETERAPI

Her udfører vi sansestimulerende øvelser efterfulgt af guidet afspænding

FUNKTIONEL HJERNETRÆNING

Her træner vi:

  • De kognitive funktioner: Opmærksomhed, koncentration, hukommelse, evnen til at holde overblik og træffe beslutninger
  • Din mentale styrke: Ro på det indre alarmberedskab, troen på dig selv, din motivation og din mentale energi
  • Den fysiske trivsel: Nattesøvn, lyd og lysfølsomhed, balance, koordination og rumlig orientering

REHABILITERINGSFORLØB

Jeg har desuden god erfaring i at vejlede klienter i god og stabil tilbagevenden til arbejdsmarkedet, skole eller studie.

TILBAGE TIL ARBEJDE

Her tilbyder jeg en ergoterapeutisk vurdering af din funktionsevne og arbejdsevne, som understøtter en målrettet og skånsom tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Gennem forløbet vejledes der i løbende tilpasning af skånehensyn, krav og arbejdsopgaver, i takt med at du gradvist genvinder kompetencer og mestrer hverdagen og dine arbejdsopgaver.

Forløbet indeholder psykoedukation, strategier til at håndtere kognitive udfordringer og redskaber til energiforvaltning herunder også fokus på stimuli i omgivelserne. Formålet er at afklare, hvordan du kan vende tilbage til arbejdsmarkedet med dine specifikke behov og ressourcer, gerne med afsæt i dine ønsker

Er du allerede tilknyttet en arbejdsplads, tilpasses vurderingen så vidt muligt til dine nuværende arbejdsopgaver. Optrapningsplanen udarbejdes i tæt dialog med dig og eventuelle ledere, så den både respekterer dine behov og tager hensyn til arbejdspladsen.

TILBAGE TIL SKOLE ELLER STUDIELIVET

Forløbet ”Tilbage på sporet” er udviklet til børn og unge, der oplever mistrivsel og har brug for støtte til at genfinde balancen og få en mere stabil hverdag. Forløbet er baseret på en helhedsorienteret tilgang, der kombinerer terapeutiske metoder, struktur og redskaber til at håndtere både sociale, følelsesmæssige og kognitive udfordringer. Målet er at hjælpe barnet eller den unge med at genvinde tillid til egne evner, opbygge sunde rutiner og gradvist genfinde trivsel i hverdagen.

Sammen med dig og dit barn eller den unge vil vi arbejde med strategier til at håndtere udfordringer, fokusere på ressourcer samt finde redskaber til energiforvaltning tilpasset dit barn eller den unge, herunder fokus på stimuli og tilpasning af omgivelserne. Formålet er at afklare, hvordan dit barn eller den unge kan komme tilbage på sporet og opleve succes med noget af det der betyder allermest for dit barn eller den unge. Sammen med dit barn eller den unge tager vi afsæt i dit barns eller den unges specifikke behov og ressourcer.

Jeg udarbejder en optrapningsplan i tæt dialog med dig og dit barn eller den unge og også gerne i dialog med relevante lærere og ledere på dit barns skole eller den unges studie.  Optrapningsplanen udarbejdes med respekt for dit barns eller den unges behov, men tager også hensyn til skolen eller studiepladsen og de rammer og muligheder de har at agere i.

SENSORISK PROFIL

Mange mennesker, især personer der oplever hjernetræthed, har udfordringer med deres sanser. Det betyder, at deres hjerne kan have svært ved at bearbejde sanseindtryk, som f.eks. lyde, lys eller berøring. Hvis dine sanser er overbelastede eller forstyrrede, kan det påvirke din livskvalitet – og her kan en sensorisk profil være en stor hjælp

En sensorisk profil giver et detaljeret billede af, hvordan du reagerer på forskellige sanseindtryk. Når vi bliver mere bevidste om, hvordan dine sanser fungerer, kan vi også bedre forstå, hvordan vi kan øge mulighederne for at skabe ro og balance i din hverdag, så du kan opleve bedre trivsel, mere energi og øget livskvalitet

Hvornår er en sensorisk profil relevant?

  • Hvis du har øget koncentrationsbesvær.
  • Hvis du har svært ved at lære nye ting
  • Hvis du ofte over- eller underreagerer på helt almindelige situationer, f.eks. høje lyde eller mange mennesker

Ved at kende dine sanseforstyrrelser kan vi finde metoder, der hjælper dig med at opnå bedre sanseintegration og dermed skabe mere ro og overskud i din hverdag.